Siirry pääsisältöön

Viikot 12-13, Kikyä, musiikinopetusta ja uusi blogi

Hei,

viimeiset viikot ovat menneet vauhdilla. Päivät kouluissa ovat täysiä ja niiden päälle olen jatkanut koulutuksia pitämällä Kiky-koulutuksia opettajille.
Aiheina on ollut videoiden tekemistä iMoviella ja GreenScreenin käyttöä videoiden teossa. Monissa kouluissa olemme myös käyttäneet GreenScreeniä uutisten, esitysten, sääkarttojen ja englannin kielisten esitysten tekemiseen. GreenScreen by DoInk näyttäisi olevan yksi parhaita ohjelmia videoiden tekoon. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana videoiden tallentamisessa, jotta ne jäävät laitteelle. Muutamat oppilaat ovat sormiensa kanssa vikkeliä ja samalla saavat hukattua tekemänsä videot. Videoiden teossa unohtuu välillä myös äänet. iPad ja muut tabletit tallentavat ääntä pienestä mikistä ja välillä välimatka laitteeseen saattaa olla todella pitkä. Siksi kannattaa ainakin kokeilla jotain bluetooth mikkiä. Itselläni ainakin ihan perus kuuloke, jossa on mikki, toimi hienosti äänen nauhoitukseen. Tietysti äänet voi myös lisätä jälkikäteen, mutta se saattaa olla kovin työlästä.
Kävimme myös opettajien kanssa läpi Docsin ja Sheetsin käytön perusteita. Niiden käyttöä voi harjoitella hyvin Korsimon Jannen tekmien Office-videoiden avulla. Vaikkakin videoissa esitellään Wordia tai Exceliä, niin monet asiat toimivat myös Googlen palveluissa. Tässä linkki Jannen mahtaviin videoihin:
Jannen Excel-vinkit:
https://dreambroker.com/channel/5jp6w5l9/?filterByCategory=ycxyxzye&page=2&limit=15&query=
Jannen Word-vinkit:
https://dreambroker.com/channel/5jp6w5l9/?filterByCategory=8qik1sid

Tänään kävimme Kikyilyssä läpi matematiikan mahdollisia ohjelmia ja tässä linkit mielestäni hyviin sovelluksiin:
Vektor (nuoremmat oppilaat 7-9.vuotiaat) http://cognitionmatters.org
QuickMath (neljä peliä iPadeilla, piirretäään numerot)
MathFight (peli jossa pelataan toista oppilasta vastaan)
TenMonkeys (kertotaulupeli iPadeilla)
Socrative (testit ja kokeet) https://www.socrative.com

Lisäksi pidin koulutuksen musiikin opetuksesta. Käytimme tunneilla iPadeja ja aluksi ohjelmana toimi nuottien harjoitteluun tarkoitettu Noteworks. Siinä oppilas soittaa pianoa ja yrittää osua oikeaan nuottiin. Tämän jälkeen siirryimme Garagebandiin ja oppilaat soittivat "Tuiki tuiki tähtösen". Ennen soittamista he laittoivat taustalle rumpukompin automaattisella rumpalilla. Kaikki saivat luotua pienen kappaleen ja seuraavalla kerralla lisäämme biisin ympärille viuluja ja muita soittimia. 

Tulevina viikkoina kiire jatkuu ja yritän kirjoitella tänne kokemuksia hyvistä tunneista. 
Mukavaa viikon jatkoa!
Terv.
Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vko 6-iPadit kovassa käytössä

Tervehdys,

mennyt viikko on kulunut suurimmaksi osaksi iPadien kanssa. Käytimme laitteita moneen hommaan ja on mukava huomata että niin oppilaat ja opettajat ovat hiljalleen huomanneet laitteiden mahdollisuudet. Tabletit toimivat monessa työssä hyvin, mutta on kuitenkin muistettava etteivät ne välttämättä riitä kokonaisuudessaan TVT:n hyödyntämiseen opetuksessa. Jossain asioissa niiden käyttölogiikka on todella turhauttava (erityisesti kun yrität lisätä kuvan tekstiin verkosta tai esim. taulukkolaskennassa). Ongelmana on se etteivät tabletit osaa käyttää tehojaan tarpeeksi hyvin esim. multitasking on täysin tyhjä arpa kun tabletit ovat pöydällä. Tietysti nämä ongelmat saadaan ratkaistua, mutta isolle osalle opettajista ja oppilaista jotkin asiat ovat todella haastavia. Otetaan esimerkiksi kuvien lisääminen tekstiin. Kun olet vihdoin päässyt kirjautumaan esim. Google Docsiin tms. huomaat ettei kuvia voi lisätä suoraan verkosta. Tällöin joudut menemään pois ohjelmasta, avaamaan selaimen…