Siirry pääsisältöön

Vko 4, tekstin tuottamista pienten kanssa ja kokemuksia Educasta

Tervehdys,

viikko 4 on takana ja samoin myös Educa tapahtuma. Olin perjantaina tutustumassa Educan tarjontaan ja laitepuoli loisti lähes täysin poissaolollaan. Mielenkiintoisimpia kokemuksia itselleni olivat luennot tulevaisuuden luokkahuoneesta. Samalla kävin tutustumassa myös Sanoma Pron uuteen pelilliseen oppimisympäristöön Bingeliin ja 3D-tulostukseen. Tarjontaa oli paljon, mutta monien pienempien firmojen softat jätin suosiolla väliin. Osalla oli varmasti mielenkiintoista tarjottavaa, mutta omat tunnelmani olivat että niiden tarjonta oli joihinkin todella marginaalisiin koulutustilanteisiin. Tarve tuntuu olevan kouluilla aivan perusasioiden hallinnassa ja kun ne saadaan haltuun, voidaan miettiä muita uusia ohjelmistoja. Bingel vaikutti mielenkiintoiselta, mutta se ei näyttänyt toimivan juuri ollenkaan tabletilla, mikä oli mielestäni huono asia. Ohjelmistojen pitäisi olla mahdollisimman monipuolisia, jotta ne toimivat kaikilla alustoilla kunnolla. Oleellista oli myös nähdä tuttuja ja kuulla kouluelämästä muualla Suomessa.
Maanantaina olin yläkoulussa auttelemassa opettajia niin kuvien siirtämisessä koneelle, kuin Googlen Classroomin käytössä. Opettajat yläkouluissa ovat hiljalleen uskaltaneet pyytää apua ja heidän kanssaan olemme pitäneet yksittäisiä tunteja, ilman oppilaita, joissa olemme käyneet ohjelmia läpi. Näitä varauksia tuntuu tulevan jatkuvasti lisää, mikä on hyvä merkki. Tiistaina oli alakoulussa ja päiväni alkoi sarjakuvien tekemisellä. Teimme yksinkertaiset sarjakuvat englanniksi ja oppilaat pääsivät olemaan itse hahmoina. Toisella tunnilla jatkoin samalla teemalla, mutta eri luokassa. Kolmannella tunnilla käytimme BookCreatoria ykkösten kanssa ja oppilaat saivat kirjoittaa itsestään sivun kirjaan parin kanssa. Tähän liitimme myös kuvan oppilaasta. Työ on sopivan yksinkertainen ensimmäiseksi BookCreatorin kanssa ja ehdimme kokeilla ohjelman erilaisia työkaluja rauhassa. Neljännellä tunnilla jatkoimme sarjakuvien kanssa. Viides ja kuudes tunti menivät videoiden editointia kokeillessa kutosten kanssa. Kuvasimme ja siirsimme videot Onedriveen ja sieltä ne kopioitiin koneille. Oppilaiden kanssa harjoittelimme editointia Windowsin Elokuvatyökalulla ja haimme leffoihin musiikit CC-Searchista.
Keskiviikon vietin pienempien oppilaiden kanssa. Ensimmäiset kaksi tuntia kävin kahden luokan kanssa läpi BookCreatorin perusteita. Kolmannella ja neljännellä tunnilla koodasimme kakkosten kanssa Scratchilla. Ensimmäisellä kerralla olimme kokeilleet Scratch Jr. ja nyt kokeilimme onnistuneesti Scratchia. Viimeiset tunnit autoin opettajia tulostimien ja oppilaskoneiden kanssa. Torstain aloitin tutun Scratchin parissa. Koodasimme ensimmäiset tunnit ja sitten tutustuimme yhden luokan kanssa taulukkolaskentaan Excelillä. Päivä jatkui koodauksella ja lopetimme päivän harjoittelemalla kuvien editointia PIXLR-ohjelmalla. Pyrin käyttämään sitä ohjelmaa, koska se löytyy verkosta ja on ilmainen. Näin oppilaat voivat kokeilla samaa myös kotona.
Nyt kohti uutta viikkoa ja uusia haasteita.

Terv.
Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vko 46, koodaamista, videoita ja uusi näppäimistö tableteille

Tervehdys,
viikko on taas takana ja toivottavasti talvi tulee takaisin pikaisesti. Tällä viikolla pääsin kokeilemaan muutamia uusia ohjelmia ja kävin myös TOP-keskuksen järjestämässä matematiikkakoulutuksessa. Siellä keskityimme matematiikan opiskeluun tableteilla. Vastaan tuli muutama hyvä ohjelma, joista lähes kaikki olivat ilmaisia. Ainainen haaste näissä koulutuksissa on se että löytyvätkö ohjelmat myös muille alustoille (Android, Windows ja Chrome). Tässä kuitenkin kuva iPadille olevista matematiikan ohjelmista, joita kannattaa testata:
Hyvien ja toimivien ohjelmien etsiminen on yksi osa hanketta, mutta välillä tuntuu ettei testaamiseen ole juurikaan aikaa. Olen pitkään etsinyt hyvää ohjelmaa videoiden editointiin Chromebookilla (erityisesti sellaista jolla pystyy tekemään esim. GreenScreeniä). Ohjelmia on muutamia, mutta ne ovat maksullisia ja vaativat paljon verkolta.
Googlen puolella tulevasta päivityksestä ei ole vieläkään saapunut juurikaan tietoa. Laitteet joille Android-ohje…

Vko 6-iPadit kovassa käytössä

Tervehdys,

mennyt viikko on kulunut suurimmaksi osaksi iPadien kanssa. Käytimme laitteita moneen hommaan ja on mukava huomata että niin oppilaat ja opettajat ovat hiljalleen huomanneet laitteiden mahdollisuudet. Tabletit toimivat monessa työssä hyvin, mutta on kuitenkin muistettava etteivät ne välttämättä riitä kokonaisuudessaan TVT:n hyödyntämiseen opetuksessa. Jossain asioissa niiden käyttölogiikka on todella turhauttava (erityisesti kun yrität lisätä kuvan tekstiin verkosta tai esim. taulukkolaskennassa). Ongelmana on se etteivät tabletit osaa käyttää tehojaan tarpeeksi hyvin esim. multitasking on täysin tyhjä arpa kun tabletit ovat pöydällä. Tietysti nämä ongelmat saadaan ratkaistua, mutta isolle osalle opettajista ja oppilaista jotkin asiat ovat todella haastavia. Otetaan esimerkiksi kuvien lisääminen tekstiin. Kun olet vihdoin päässyt kirjautumaan esim. Google Docsiin tms. huomaat ettei kuvia voi lisätä suoraan verkosta. Tällöin joudut menemään pois ohjelmasta, avaamaan selaimen…

Viikot 12-13, Kikyä, musiikinopetusta ja uusi blogi

Hei,

viimeiset viikot ovat menneet vauhdilla. Päivät kouluissa ovat täysiä ja niiden päälle olen jatkanut koulutuksia pitämällä Kiky-koulutuksia opettajille.
Aiheina on ollut videoiden tekemistä iMoviella ja GreenScreenin käyttöä videoiden teossa. Monissa kouluissa olemme myös käyttäneet GreenScreeniä uutisten, esitysten, sääkarttojen ja englannin kielisten esitysten tekemiseen. GreenScreen by DoInk näyttäisi olevan yksi parhaita ohjelmia videoiden tekoon. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana videoiden tallentamisessa, jotta ne jäävät laitteelle. Muutamat oppilaat ovat sormiensa kanssa vikkeliä ja samalla saavat hukattua tekemänsä videot. Videoiden teossa unohtuu välillä myös äänet. iPad ja muut tabletit tallentavat ääntä pienestä mikistä ja välillä välimatka laitteeseen saattaa olla todella pitkä. Siksi kannattaa ainakin kokeilla jotain bluetooth mikkiä. Itselläni ainakin ihan perus kuuloke, jossa on mikki, toimi hienosti äänen nauhoitukseen. Tietysti äänet voi myös lisätä jälkikäteen, …