Siirry pääsisältöön

Vk 2, uusi vuosi ja täysi tohina

Hei,

lomat on lusittu ja uusi vuosi on alkanut. Ensimmäinen viikko oli täyttä tohinaa ja aloitin sen maanantaina auttamalla alkuun opettajia tulostamisen ja koneiden kanssa. Printterien asentaminen ei aina ole kovin yksinkertaista, varsinkaan langattomien. Lopulta tulostin saatiin toimimaan lyömällä se kiinni verkkojohtoon. Koululta siirryin kertomaan pilvipalveluistamme kuntien kuraattoreille ja psykologeille. Kävimme yhdessä läpi driven käyttöä ja tiedostojen jakamista. Tiistaina pääsin kahteen luokkaan auttamaan oppilaita koodaamisen kanssa. Aloitimme kolmasluokkalaisten kanssa koodaamisen Scratch Jr:lla. Lapsien into koodaamiseen on aivan huikea. Kun hahmo saadaan ensimmäistä kertaa liikkeelle ovat he aivan häkeltyneitä ja puhkuvat intoa. Kivaa hommaa ja opettajat tuntuvat olevan myös innoissaan, kun saavat ensimmäisen kosketuksen koodaamiseen. Keskiviikkona olin yläkoulussa, jossa auttelin opettajia pilvipalveluiden käyttöönotossa ja Tripletin käyttöönotossa. Triplet on hyvä palvelu esim. yhteiskuntaopin ja äidinkielen opetuksessa. Kannattaa tutustua, jos se ei ole tullut vielä vastaan. Oppilaiden kanssa teimme videoita ensiaputilanteista. Oppilaat kuvasivat videot omilla puhelimillaan ja tallensivat ne Google Driveen. Videot editoidaan myöhemmin elokuvatyökalulla/Movie Makerilla. Pääsin keskiviikkona testaamaan myös ensimmäistä kertaa miten 3d-tulostin toimii. Emme ehtineet kokeilla tulostimen mukana tullutta ohjelmaa, mutta pääsimme tulostamaan yhden työn valmiista malleista. Mielenkiintoisia uutuuksia koulumaailmaan! Torstaina pääsimme testaamaan ensimmäistä kertaa oppilaiden kanssa pitkään työstettyä Green Screen-projektia. Rakensin seinän lopulta Ikeasta löytyneillä vihreillä fleece-kankailla. Kankaat maksoivat 1,99€/kpl ja niitä tarvittiin lopulta neljä. Ohjelman valinta tuotti pitkään eniten vaikeuksia, mutta lopulta hyväksi löytyi iPadeilla oleva Do Ink. Yläkoulun oppilaat olivat tehneet valmiiksi tekstit ja heillä oli kuvia valittuna. Ongelmaksi muodostui alkuun oppilaiden jännitys, mutta onneksi kaksi tyttöä sai vauhtia kuvauksiin. He tekivät videon matkasta, joten aluksi oltiin lentokentällä, siitä siirryttiin hotelliin ja sieltä ravintolaan. Oppilaat olivat tehneet vuoropuhelut saksaksi ja videot olivat omassa amatöörimäisyydessään todella hauskoja! Hieno projekti, joka jatkuu kevään aikana. Perjantaina olin alakoulussa ja ensimmäiset tunnit harjoittelimme kirjautumista Googlen palveluihin. Lähetimme sähköpostia ja kävimme lisäämässä kansion Driveen. Kolmannella tunnilla kokeilimme ensimmäisen luokan kanssa koodausta Scratch Jr:lla. Viimeiset kaksi tuntia loimme animaatioita ja pelejä Scratch Jr:lla. Mukavaa alkanutta vuotta ja nähdään kouluilla!

Terv.
Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vko 46, koodaamista, videoita ja uusi näppäimistö tableteille

Tervehdys,
viikko on taas takana ja toivottavasti talvi tulee takaisin pikaisesti. Tällä viikolla pääsin kokeilemaan muutamia uusia ohjelmia ja kävin myös TOP-keskuksen järjestämässä matematiikkakoulutuksessa. Siellä keskityimme matematiikan opiskeluun tableteilla. Vastaan tuli muutama hyvä ohjelma, joista lähes kaikki olivat ilmaisia. Ainainen haaste näissä koulutuksissa on se että löytyvätkö ohjelmat myös muille alustoille (Android, Windows ja Chrome). Tässä kuitenkin kuva iPadille olevista matematiikan ohjelmista, joita kannattaa testata:
Hyvien ja toimivien ohjelmien etsiminen on yksi osa hanketta, mutta välillä tuntuu ettei testaamiseen ole juurikaan aikaa. Olen pitkään etsinyt hyvää ohjelmaa videoiden editointiin Chromebookilla (erityisesti sellaista jolla pystyy tekemään esim. GreenScreeniä). Ohjelmia on muutamia, mutta ne ovat maksullisia ja vaativat paljon verkolta.
Googlen puolella tulevasta päivityksestä ei ole vieläkään saapunut juurikaan tietoa. Laitteet joille Android-ohje…

Vko 6-iPadit kovassa käytössä

Tervehdys,

mennyt viikko on kulunut suurimmaksi osaksi iPadien kanssa. Käytimme laitteita moneen hommaan ja on mukava huomata että niin oppilaat ja opettajat ovat hiljalleen huomanneet laitteiden mahdollisuudet. Tabletit toimivat monessa työssä hyvin, mutta on kuitenkin muistettava etteivät ne välttämättä riitä kokonaisuudessaan TVT:n hyödyntämiseen opetuksessa. Jossain asioissa niiden käyttölogiikka on todella turhauttava (erityisesti kun yrität lisätä kuvan tekstiin verkosta tai esim. taulukkolaskennassa). Ongelmana on se etteivät tabletit osaa käyttää tehojaan tarpeeksi hyvin esim. multitasking on täysin tyhjä arpa kun tabletit ovat pöydällä. Tietysti nämä ongelmat saadaan ratkaistua, mutta isolle osalle opettajista ja oppilaista jotkin asiat ovat todella haastavia. Otetaan esimerkiksi kuvien lisääminen tekstiin. Kun olet vihdoin päässyt kirjautumaan esim. Google Docsiin tms. huomaat ettei kuvia voi lisätä suoraan verkosta. Tällöin joudut menemään pois ohjelmasta, avaamaan selaimen…

Viikot 12-13, Kikyä, musiikinopetusta ja uusi blogi

Hei,

viimeiset viikot ovat menneet vauhdilla. Päivät kouluissa ovat täysiä ja niiden päälle olen jatkanut koulutuksia pitämällä Kiky-koulutuksia opettajille.
Aiheina on ollut videoiden tekemistä iMoviella ja GreenScreenin käyttöä videoiden teossa. Monissa kouluissa olemme myös käyttäneet GreenScreeniä uutisten, esitysten, sääkarttojen ja englannin kielisten esitysten tekemiseen. GreenScreen by DoInk näyttäisi olevan yksi parhaita ohjelmia videoiden tekoon. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana videoiden tallentamisessa, jotta ne jäävät laitteelle. Muutamat oppilaat ovat sormiensa kanssa vikkeliä ja samalla saavat hukattua tekemänsä videot. Videoiden teossa unohtuu välillä myös äänet. iPad ja muut tabletit tallentavat ääntä pienestä mikistä ja välillä välimatka laitteeseen saattaa olla todella pitkä. Siksi kannattaa ainakin kokeilla jotain bluetooth mikkiä. Itselläni ainakin ihan perus kuuloke, jossa on mikki, toimi hienosti äänen nauhoitukseen. Tietysti äänet voi myös lisätä jälkikäteen, …