Siirry pääsisältöön

Vko 49, joulu on jo lähellä

Tervehdys,

vko 49 oli hieman lyhyempi, johtuen itsenäisyyspäivästä ja minä vietin kotona kipeän tyttäreni kanssa myös keskiviikon ja torstain. Maanantaina olin kuitenkin pienemmässä koulussa jossa vietimme päivän koodaten. Ensimmäiset kaksi tuntia menivät pienempien oppilaiden kanssa kokeilemalla Scratch Jr.:llä koodaamista. Saimme luotua animaatiot ja oppilaat kyselivät miten ohjelma toimii kotona. Seuraavat neljä tuntia menivät kahden ryhmän kanssa koodaten Scratch.mit.edussa. Se on toimiva alusta, jossa on mukava luoda pelejä ja esim. animaatioita.
Perjantain vietin suuremmassa koulussa kolmasluokkalaisten kanssa. Ensimmäisellä ja kolmannella tunnilla muokkasimme kuvia PIXLR-palvelussa. Se löytyy suoraan verkosta www.pixlr.com tai ohjelman voi ladata lähes kaikille alustoille (iPad, Android yms.). Oppilaat ottivat itsestään kuvan ja kokeilivat poistaa taustalta asioita/esineitä ja kikkailimme niin värien kuin taustojen kanssa. Mukavaa hommaa, josta voi olla hyötyä kuvaamataidossa tai kun oppilaat tekevät esitelmiä ja haluavat muokata kuvia nopeasti. Toisella ja neljälle tunnilla koodasimme tutun Scrath Jr:n kanssa.
Saimme myös sovittua TVT-opettajien seuraavan tapaamisen. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle! Viimeiset viikot edessä ja sitten hetkeksi lomailemaan. Mukavaa alkanutta viikkoa!

Terv.
Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikot 12-13, Kikyä, musiikinopetusta ja uusi blogi

Hei,

viimeiset viikot ovat menneet vauhdilla. Päivät kouluissa ovat täysiä ja niiden päälle olen jatkanut koulutuksia pitämällä Kiky-koulutuksia opettajille.
Aiheina on ollut videoiden tekemistä iMoviella ja GreenScreenin käyttöä videoiden teossa. Monissa kouluissa olemme myös käyttäneet GreenScreeniä uutisten, esitysten, sääkarttojen ja englannin kielisten esitysten tekemiseen. GreenScreen by DoInk näyttäisi olevan yksi parhaita ohjelmia videoiden tekoon. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana videoiden tallentamisessa, jotta ne jäävät laitteelle. Muutamat oppilaat ovat sormiensa kanssa vikkeliä ja samalla saavat hukattua tekemänsä videot. Videoiden teossa unohtuu välillä myös äänet. iPad ja muut tabletit tallentavat ääntä pienestä mikistä ja välillä välimatka laitteeseen saattaa olla todella pitkä. Siksi kannattaa ainakin kokeilla jotain bluetooth mikkiä. Itselläni ainakin ihan perus kuuloke, jossa on mikki, toimi hienosti äänen nauhoitukseen. Tietysti äänet voi myös lisätä jälkikäteen, …

Vko 46, koodaamista, videoita ja uusi näppäimistö tableteille

Tervehdys,
viikko on taas takana ja toivottavasti talvi tulee takaisin pikaisesti. Tällä viikolla pääsin kokeilemaan muutamia uusia ohjelmia ja kävin myös TOP-keskuksen järjestämässä matematiikkakoulutuksessa. Siellä keskityimme matematiikan opiskeluun tableteilla. Vastaan tuli muutama hyvä ohjelma, joista lähes kaikki olivat ilmaisia. Ainainen haaste näissä koulutuksissa on se että löytyvätkö ohjelmat myös muille alustoille (Android, Windows ja Chrome). Tässä kuitenkin kuva iPadille olevista matematiikan ohjelmista, joita kannattaa testata:
Hyvien ja toimivien ohjelmien etsiminen on yksi osa hanketta, mutta välillä tuntuu ettei testaamiseen ole juurikaan aikaa. Olen pitkään etsinyt hyvää ohjelmaa videoiden editointiin Chromebookilla (erityisesti sellaista jolla pystyy tekemään esim. GreenScreeniä). Ohjelmia on muutamia, mutta ne ovat maksullisia ja vaativat paljon verkolta.
Googlen puolella tulevasta päivityksestä ei ole vieläkään saapunut juurikaan tietoa. Laitteet joille Android-ohje…

Ensimmäiset koulujen päivät!

Ensimmäiset viikot "Yhdessä eteenpäin-digiloikka" ovat takana. Hanke on aloitettu kiertämällä kouluja ja tutustamalla ihmisiin kaikissa 24:ssä koulussa. Kiertäminen on mukavaa sillä ihmiset ovat ottaneet hankkeen hienosti vastaan. Kysymyksiä on tullut paljon ja onneksi olen pystynyt vastaamaan moniin niistä. Kouluissa opettajat ovat kyselleet hyvistä ohjelmista ja kalenterini on hiljalleen alkanut täyttyä. Monissa kouluissa on kyselty paljon koodaamisesta ja sen tuomisesta oppilaille. Kirjoitan kaikista tunneista suunnitelmat Opentunti.fi palveluun ja ne löytyvät sieltä julkisina. Olen myös autellut oppilaita eri kouluissa niin Gafen kuin tietokoneiden kanssa. Otimme myös Maskussa koulunkäynnin ohjaajien kanssa henkilökohtaiset iPadit käyttöön.
Samalla myös itse hankepäivät kouluissa ovat alkaneet. Ensimmäinen virallinen päivä oli kakkosluokkalaisten kanssa tutustumista Gafe:seen ja sen käyttöön. Kirjautuminen ja sähköpostin lähettäminen olivat tuntien aiheet.
Toisena päivän…