Siirry pääsisältöön

Viikko 48, koneella ensimmäistä kertaa ja uudet Google sivustot

Hei,

viikko 48 meni osittain kotona kipeän poikani kanssa. Keuhkoputken tulehdus ja kova kuume ei ole mukava yhdistelmä 1,5-vuotiaalle pojalle. Pahoittelut niille kouluille joista jouduin olemaan pois sovitut päivät, toivottavasti saamme järjestettyä uudet päivät.
Sairastelun ohella olin kuitenkin muutaman päivän töissä ja maanantaina aloitimme päivän luokassa, jossa oppilaat olivat kehuneet osaavansa kaiken tarvittavan. Tein oppilaille lyhyen testin, joka näytti ettei tilanne ollut ihan niin hyvä. Harjoittelimme Driven käyttöä ja Slidesin tekemistä. Seuraavassa luokassa harjoittelimme pienten oppilaiden kanssa tietokoneiden käyttöä ensimmäistä kertaa. Oppilaat kirjautuivat koneille, kokeilimme internetin selaamista ja kirjoitimme lyhyet tekstit Wordilla. Viimeiset kaksi tuntia käytimme kuudesluokkalaisten kanssa Google sivustojen parissa. Oppilaat aloittivat TN/TS liittyvän portfolion tekemisen suoraan Googlen uusilla sivustoilla. Teimme aluksi etusivun ja seuraavaksi toisen sivun, johon oppilaat aloittivat portfolion teon. Osalla oli kuvia töistään ja he lisäsivät ne suoraan sivuille. Sivustolla pystyy tekemään todella nättiä jälkeä nopeasti, siitä on kuitenkin poistettu toimintoja, joten se on hieman simppeli kunnon sivujen tekemistä ajatellen. Tiistain ja keskiviikon vietin kotona. Torstaina palasin töihin ja pääsin heti pienempien oppilaiden parissa harjoittelemaan koodausta. Käytimme päivästä kolme tuntia koodaukseen Scratch Jr.:lla ja lapset olivat aivan mahtavia. Intoa riitti enemmän kuin tarpeeksi ja lähes kaikki keräsivät tiedot ohjelmasta, jotta he voivat kokeilla sitä kotona. Yhden tunnin käytin iPadien päivitysten selvittelyyn ja muutaman ohjelman asentamiseen. Harjoittelimme myös ykkösten kanssa tekstinkäsittelyn alkeita. Tunti sujui nopeasti ja oppilaat pääsivät kokeilemaan ison kirjaimen kirjoittamista ja tekstin tuottamista näppäimistöllä. Perjantain käytin hanketöihin ja yhden iPadin&Macin tyhjentämiseen uutta käyttäjää varten. Yllättävän paljon hommaa kun koneet täytyy saada tyhjiksi ja niihin pitää asentaa kaikki tarvittavat ohjelmat. Hyvää itsenäisyyspäivää ja nähdään taas kouluillanne!

Terv.
Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vko 6-iPadit kovassa käytössä

Tervehdys,

mennyt viikko on kulunut suurimmaksi osaksi iPadien kanssa. Käytimme laitteita moneen hommaan ja on mukava huomata että niin oppilaat ja opettajat ovat hiljalleen huomanneet laitteiden mahdollisuudet. Tabletit toimivat monessa työssä hyvin, mutta on kuitenkin muistettava etteivät ne välttämättä riitä kokonaisuudessaan TVT:n hyödyntämiseen opetuksessa. Jossain asioissa niiden käyttölogiikka on todella turhauttava (erityisesti kun yrität lisätä kuvan tekstiin verkosta tai esim. taulukkolaskennassa). Ongelmana on se etteivät tabletit osaa käyttää tehojaan tarpeeksi hyvin esim. multitasking on täysin tyhjä arpa kun tabletit ovat pöydällä. Tietysti nämä ongelmat saadaan ratkaistua, mutta isolle osalle opettajista ja oppilaista jotkin asiat ovat todella haastavia. Otetaan esimerkiksi kuvien lisääminen tekstiin. Kun olet vihdoin päässyt kirjautumaan esim. Google Docsiin tms. huomaat ettei kuvia voi lisätä suoraan verkosta. Tällöin joudut menemään pois ohjelmasta, avaamaan selaimen…