Siirry pääsisältöön

Vko 46, koodaamista, videoita ja uusi näppäimistö tableteille



Tervehdys,
viikko on taas takana ja toivottavasti talvi tulee takaisin pikaisesti. Tällä viikolla pääsin kokeilemaan muutamia uusia ohjelmia ja kävin myös TOP-keskuksen järjestämässä matematiikkakoulutuksessa. Siellä keskityimme matematiikan opiskeluun tableteilla. Vastaan tuli muutama hyvä ohjelma, joista lähes kaikki olivat ilmaisia. Ainainen haaste näissä koulutuksissa on se että löytyvätkö ohjelmat myös muille alustoille (Android, Windows ja Chrome). Tässä kuitenkin kuva iPadille olevista matematiikan ohjelmista, joita kannattaa testata:
Hyvien ja toimivien ohjelmien etsiminen on yksi osa hanketta, mutta välillä tuntuu ettei testaamiseen ole juurikaan aikaa. Olen pitkään etsinyt hyvää ohjelmaa videoiden editointiin Chromebookilla (erityisesti sellaista jolla pystyy tekemään esim. GreenScreeniä). Ohjelmia on muutamia, mutta ne ovat maksullisia ja vaativat paljon verkolta.
Googlen puolella tulevasta päivityksestä ei ole vieläkään saapunut juurikaan tietoa. Laitteet joille Android-ohjelmia voidaan asentaa löytyvät esim. täältä
https://www.chromium.org/chromium-os/chrome-os-systems-supporting-android-apps
Tällä viikolla pääsin maanantaina, koodaamisen lisäksi, kokeilemaan itselleni uutta alustaa: Seesaw. Se mahdollistaa ns. luokan sisäisen sosiaalisen median, johon oppilaat voivat lisätä kuvia töistään tai itse töitä. Ne voidaan halutessa jakaa myös vanhemmille. Aiemmin kyseisen alustan ongelmana oli se ettemme tienneet voiko sitä käyttää Suomessa, mutta tämä asia on ratkaistu. Alusta vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta täytyy vielä testailla sitä, jotta siitä saadaan irti kaikki tarvittava. Tämän koulutuksen jälkeen kävin juttelemassa rehtorikokouksessa kokemuksiani hankkeesta ja koulujen haasteista "digiloikassa". Tiistaina pääsin harjoittelemaan pienten oppilaiden kanssa iPadin käyttöä. Ensimmäisellä tunnilla teimme ekaluokkalaisten kanssa videoita, joissa he saivat esitellä itsensä. Nämä videot editointiin perjantaina iMoviella ja ne katsotaan yhdessä tulevalla viikolla. Tiistain toisella tunnilla harjoittelimme sarjakuvien tekoa StripDesignerilla kakkosluokkalaisten kanssa. Oppilaat olivat tuoneet kotoaan leluja, joista sarjakuvat sitten lopulta tehtiin. Kolmas ja neljäs tunti kuluivat ykkösten kanssa tutustuen iPadin käyttöön ja muutamiin ohjelmiin. Kävimme rauhassa läpi perusasiat, kuten miten ohjelmia etsitään ja miten otetaan kuvia ja videoita. Välillä on hyvä keskittyä perusteisiin, jotta voidaan edetä pidemmälle. Viidennellä tunnilla jatkoimme videoiden tekoa ykkösten kanssa. Kuudennella tunnilla ihmettelimme yhden opettajan kanssa sähköisiä materiaaleja ja dokumenttikameran kummallisuuksia. Keskiviikon vietin kotona tyttäreni sairastellessa.
Torstaina aloitin päivän ennen matematiikkakoulutusta tutustumalla ensimmäisellä kerralla oppilaiden kanssa Gafeen. Oppilaat kirjauttivat ensimmäistä kertaa palveluun ja he vaihtoivat salasanat itsenäisesti. Juttelimme kaiken häsläyksen keskellä myös hieman sähköpostin käytöstä ja salasanan valitsemisesta. Yllättävän monelle lapselle sähköposti on sama kuin sosiaalinen media, jolloin tekstit joita he lähettävät ovat samankaltaisia. Kuitenkin sähköposti on monessa tilanteessa hieman virallisempi viestintä kanava, joten sen käyttöä kannattaa harjoitella. Toisella tunnilla kävimme Scratch Jr.n kimppuun 1-2.luokkalaisten kanssa. Oppilaat olivat innostuneita ja motivoituneita, joten heidän kanssaan oli mukavaa työskennellä. Motivoituneita olivat myös 5-6.luokkalaiset, joiden kanssa koodasimme Scratchilla. Kaksoistunti kului nopeasti ja kaikilla tuntui olevan mukavaa, vaikka aihe onkin aika haastava.
Perjantaina palasin 1-2.luokkalaisten pariin. Ensimmäisellä tunnilla jatkoimme iMovien käyttöä ykkösten kanssa ja saimme videot valmiiksi. Ne siirrettiin päivän päätteeksi piuhalla opettajan koneelle, josta ne sitten katsotaan tulevalla viikolla. Toinen-neljäs tunti menivät sarjakuvia tehdessä. Saimme kaikkien kakkosten sarjakuvat valmiiksi ja lopulta myös tulostettua. Kaikista tuli hienoja ja tekijöidensä näköisiä. Monet oppilaat olivat tuoneet mukanaan lego-hahmoja kotoaan ja niistä sarjakuvat valmistuivat nopeasti.
Ostin itselleni testattavaksi näppäimistön iPadille ja tämä teksti on tuotettu sillä. Tableteille on tarjolla yllättävän hyviä näppäimistöjä ja välillä niitä löytyy todella hyvään hintaan. Omani maksoi 9€+ postituksen ja siinä akun pitäisi kestää noin 3-4 kuukautta. Näppäimistö kestää roiskeita ja sen voi pestä helposti, joten jokin tämän kaltainen voi olla hyvä oppilaitakin ajatellen.
Mukavaa alkavaa viikkoa ja nähdään kouluilla!
Terv.

Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vk 2, uusi vuosi ja täysi tohina

Hei, lomat on lusittu ja uusi vuosi on alkanut. Ensimmäinen viikko oli täyttä tohinaa ja aloitin sen maanantaina auttamalla alkuun opettajia tulostamisen ja koneiden kanssa. Printterien asentaminen ei aina ole kovin yksinkertaista, varsinkaan langattomien. Lopulta tulostin saatiin toimimaan lyömällä se kiinni verkkojohtoon. Koululta siirryin kertomaan pilvipalveluistamme kuntien kuraattoreille ja psykologeille. Kävimme yhdessä läpi driven käyttöä ja tiedostojen jakamista. Tiistaina pääsin kahteen luokkaan auttamaan oppilaita koodaamisen kanssa. Aloitimme kolmasluokkalaisten kanssa koodaamisen Scratch Jr:lla. Lapsien into koodaamiseen on aivan huikea. Kun hahmo saadaan ensimmäistä kertaa liikkeelle ovat he aivan häkeltyneitä ja puhkuvat intoa. Kivaa hommaa ja opettajat tuntuvat olevan myös innoissaan, kun saavat ensimmäisen kosketuksen koodaamiseen. Keskiviikkona olin yläkoulussa, jossa auttelin opettajia pilvipalveluiden käyttöönotossa ja Tripletin käyttöönotossa. Triplet on hyvä pal

Vko 9- Gafe, koodaus ja Kiky

Hei, mennyt viikko meni tuttujen asioiden parissa. Maanantaina koodasimme Scratch.mit.edu palvelussa ja oppilaat saivat tehtyä pienen pelin. Harjoittelimme myös pienempien oppilaiden kanssa kirjautumista Gafeen ja tuotimme tekstin Google Docsissa. Iltapäivällä teimme kutosten kanssa portfolioita Google Sitesilla. Oppilaat ovat oppineet nopeasti nettisivujen tekemisen periaatteet vaikkemme ole vielä koskeneet koodiin. Uusi Sites on sopivan yksinkertainen palvelu sivujen tekemiseen. Tiistaina keskityimme koodaamiseen ja ensimmäisellä tunnilla jatkoimme oppilaiden kanssa Scratchin parissa. Myös esikoululaiset pääsivät tutustumaan koodauksen maailmaan Scratch Jr:lla iPadien kanssa. Keskiviikkona käytimme muutaman tunnin näppistaiturin harjoitteluun. Kaksi tuntia kului myös sarjakuvia tehdessä StripDesignerillä. Kakkosluokkalaiset saivat tehtyä hienot sarjakuvat äidinkielen kirjassa olevia hahmoja hyödyntämällä. Keskiviikkona pidin myös ensimmäisen Kiky-koulutuksen kolmelle opettajalle Mac

Vko 47, uudet sivustot ja Airserver

Uusi viikko ja uudet kujeet! Tällä viikolla olen jatkanut koodaamista, mutta samalla olen kokeillut muutamia uusia asioita. Ei mitään maata mullistavaa, mutta toivottavasti hyödyllisiä edes osalla käyttäjistä. Ensimmäinen viikon uutuus on Googlen uudet sivustot. Aiemmin Googlen tarjoamia sivustoja tehtiin erillisissä ohjelmassa. Uudet sivut on integroitu suoraan Driveen ja ne luodaan siellä. Sivujen tekeminen on nopeaa ja niistä saa helposti kivan näköisiä, sivut toimivat myös aiempaa paremmin mobiililaitteilla. Tein hanketta varten sivut uudella sivustoilla, ne löytyvät täältä: https://sites.google.com/edumasku.net/digiloikka Toinen "uutuus" oli AirServer. Olen kyseistä ohjelmaa testaillut aiemmin, mutta nyt pääsin käyttämään sitä oikeassa luokkaympäristössä ja se toimi lähes moitteettomasti. Airserverin avulla oppilaat voivat lähettää näyttönsä näkymän suoraan tykille tai ruudulle niin iPadilta, Androidilta, Chromebookilta tai Win-koneelta. Saimme parhaimmillaan tykil