Siirry pääsisältöön

Vko 46, koodaamista, videoita ja uusi näppäimistö tableteilleTervehdys,
viikko on taas takana ja toivottavasti talvi tulee takaisin pikaisesti. Tällä viikolla pääsin kokeilemaan muutamia uusia ohjelmia ja kävin myös TOP-keskuksen järjestämässä matematiikkakoulutuksessa. Siellä keskityimme matematiikan opiskeluun tableteilla. Vastaan tuli muutama hyvä ohjelma, joista lähes kaikki olivat ilmaisia. Ainainen haaste näissä koulutuksissa on se että löytyvätkö ohjelmat myös muille alustoille (Android, Windows ja Chrome). Tässä kuitenkin kuva iPadille olevista matematiikan ohjelmista, joita kannattaa testata:
Hyvien ja toimivien ohjelmien etsiminen on yksi osa hanketta, mutta välillä tuntuu ettei testaamiseen ole juurikaan aikaa. Olen pitkään etsinyt hyvää ohjelmaa videoiden editointiin Chromebookilla (erityisesti sellaista jolla pystyy tekemään esim. GreenScreeniä). Ohjelmia on muutamia, mutta ne ovat maksullisia ja vaativat paljon verkolta.
Googlen puolella tulevasta päivityksestä ei ole vieläkään saapunut juurikaan tietoa. Laitteet joille Android-ohjelmia voidaan asentaa löytyvät esim. täältä
https://www.chromium.org/chromium-os/chrome-os-systems-supporting-android-apps
Tällä viikolla pääsin maanantaina, koodaamisen lisäksi, kokeilemaan itselleni uutta alustaa: Seesaw. Se mahdollistaa ns. luokan sisäisen sosiaalisen median, johon oppilaat voivat lisätä kuvia töistään tai itse töitä. Ne voidaan halutessa jakaa myös vanhemmille. Aiemmin kyseisen alustan ongelmana oli se ettemme tienneet voiko sitä käyttää Suomessa, mutta tämä asia on ratkaistu. Alusta vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta täytyy vielä testailla sitä, jotta siitä saadaan irti kaikki tarvittava. Tämän koulutuksen jälkeen kävin juttelemassa rehtorikokouksessa kokemuksiani hankkeesta ja koulujen haasteista "digiloikassa". Tiistaina pääsin harjoittelemaan pienten oppilaiden kanssa iPadin käyttöä. Ensimmäisellä tunnilla teimme ekaluokkalaisten kanssa videoita, joissa he saivat esitellä itsensä. Nämä videot editointiin perjantaina iMoviella ja ne katsotaan yhdessä tulevalla viikolla. Tiistain toisella tunnilla harjoittelimme sarjakuvien tekoa StripDesignerilla kakkosluokkalaisten kanssa. Oppilaat olivat tuoneet kotoaan leluja, joista sarjakuvat sitten lopulta tehtiin. Kolmas ja neljäs tunti kuluivat ykkösten kanssa tutustuen iPadin käyttöön ja muutamiin ohjelmiin. Kävimme rauhassa läpi perusasiat, kuten miten ohjelmia etsitään ja miten otetaan kuvia ja videoita. Välillä on hyvä keskittyä perusteisiin, jotta voidaan edetä pidemmälle. Viidennellä tunnilla jatkoimme videoiden tekoa ykkösten kanssa. Kuudennella tunnilla ihmettelimme yhden opettajan kanssa sähköisiä materiaaleja ja dokumenttikameran kummallisuuksia. Keskiviikon vietin kotona tyttäreni sairastellessa.
Torstaina aloitin päivän ennen matematiikkakoulutusta tutustumalla ensimmäisellä kerralla oppilaiden kanssa Gafeen. Oppilaat kirjauttivat ensimmäistä kertaa palveluun ja he vaihtoivat salasanat itsenäisesti. Juttelimme kaiken häsläyksen keskellä myös hieman sähköpostin käytöstä ja salasanan valitsemisesta. Yllättävän monelle lapselle sähköposti on sama kuin sosiaalinen media, jolloin tekstit joita he lähettävät ovat samankaltaisia. Kuitenkin sähköposti on monessa tilanteessa hieman virallisempi viestintä kanava, joten sen käyttöä kannattaa harjoitella. Toisella tunnilla kävimme Scratch Jr.n kimppuun 1-2.luokkalaisten kanssa. Oppilaat olivat innostuneita ja motivoituneita, joten heidän kanssaan oli mukavaa työskennellä. Motivoituneita olivat myös 5-6.luokkalaiset, joiden kanssa koodasimme Scratchilla. Kaksoistunti kului nopeasti ja kaikilla tuntui olevan mukavaa, vaikka aihe onkin aika haastava.
Perjantaina palasin 1-2.luokkalaisten pariin. Ensimmäisellä tunnilla jatkoimme iMovien käyttöä ykkösten kanssa ja saimme videot valmiiksi. Ne siirrettiin päivän päätteeksi piuhalla opettajan koneelle, josta ne sitten katsotaan tulevalla viikolla. Toinen-neljäs tunti menivät sarjakuvia tehdessä. Saimme kaikkien kakkosten sarjakuvat valmiiksi ja lopulta myös tulostettua. Kaikista tuli hienoja ja tekijöidensä näköisiä. Monet oppilaat olivat tuoneet mukanaan lego-hahmoja kotoaan ja niistä sarjakuvat valmistuivat nopeasti.
Ostin itselleni testattavaksi näppäimistön iPadille ja tämä teksti on tuotettu sillä. Tableteille on tarjolla yllättävän hyviä näppäimistöjä ja välillä niitä löytyy todella hyvään hintaan. Omani maksoi 9€+ postituksen ja siinä akun pitäisi kestää noin 3-4 kuukautta. Näppäimistö kestää roiskeita ja sen voi pestä helposti, joten jokin tämän kaltainen voi olla hyvä oppilaitakin ajatellen.
Mukavaa alkavaa viikkoa ja nähdään kouluilla!
Terv.

Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vko 6-iPadit kovassa käytössä

Tervehdys,

mennyt viikko on kulunut suurimmaksi osaksi iPadien kanssa. Käytimme laitteita moneen hommaan ja on mukava huomata että niin oppilaat ja opettajat ovat hiljalleen huomanneet laitteiden mahdollisuudet. Tabletit toimivat monessa työssä hyvin, mutta on kuitenkin muistettava etteivät ne välttämättä riitä kokonaisuudessaan TVT:n hyödyntämiseen opetuksessa. Jossain asioissa niiden käyttölogiikka on todella turhauttava (erityisesti kun yrität lisätä kuvan tekstiin verkosta tai esim. taulukkolaskennassa). Ongelmana on se etteivät tabletit osaa käyttää tehojaan tarpeeksi hyvin esim. multitasking on täysin tyhjä arpa kun tabletit ovat pöydällä. Tietysti nämä ongelmat saadaan ratkaistua, mutta isolle osalle opettajista ja oppilaista jotkin asiat ovat todella haastavia. Otetaan esimerkiksi kuvien lisääminen tekstiin. Kun olet vihdoin päässyt kirjautumaan esim. Google Docsiin tms. huomaat ettei kuvia voi lisätä suoraan verkosta. Tällöin joudut menemään pois ohjelmasta, avaamaan selaimen…