Siirry pääsisältöön

Viikko 44, koulutuksia ja taulukkolaskennan perusteita

Tervehdys,

viikko on taas takana ja kirjoittelen tätä viestiä vasta näin maanantaina. Mennyt viikko oli kiireinen hieman normaalia eroavalla tavalla. Maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona olin erilaisissa infotilaisuuksissa ja palavereissa. Kävin tutustumassa kouluille kaupattaviin TVT-tuotteisiin ja keskiviikon vietin "nörttiristeilyllä" TSO-virtuaaliryhmän kanssa. Ryhmän tapaamiset ovat aina mielenkiintoisia, sillä niissä kuulen muiden kuntien toimintamalleista, suunnitelmista ja ongelmista TVT-asioissa. Samalla jaamme hyviä ideoita yli kuntarajojen.
Torstaina palasin normaaleihin töihin ja aloitin päivän taulukkolaskennan parissa. Harjoittelimme viidesluokkalaisten kanssa taulukkolaskennan perusteita Excelillä. En ole mikään velho Excelin käytössä, mutta saimme tehtyä yhteenlaskuja ja selvitettyä kuinka monella oppilaalla on siniset/vihreät/ruskeat silmät. Teimme näistä tiedoista käppyröitä ja piirakoita. Oppilaat olivat yllättävän innostuneita ja oppivat perusteet nopeasti. Kolmannella tunnilla tutustuimme kuudesluokkalaisten kanssa pilvipalveluiden saloihin. Kirjauduimme Google Driveen, loimme sinne kansion, jaoimme kansion, laitoimme opettajan jakaman kansion omiemme joukkoon, teimme yhdessä dokumenttia ja slidesiä ja lopuksi tutustuimme Driven taulukkolaskentaohjelmaan. Tiukka kaksituntinen, mutta saimme kaiken tehtyä. Torstain viimeiset kaksi tuntia vietin ykkösten kanssa tehden stopmotion-elokuvaa hyödytäen luokassa olleita leikkieläimiä ja legoja. Oppilaat jaksoivat tehdä hienosti elokuviaan ja lopuksi siirsimme ne iMovieen, jossa lisäsimme videoihin nimen ja musiikin. Tuntien päätteeksi katsoimme kaikki elokuvat, siihen kannattaa aina varata aikaa! Perjantaina koulutin opettajia. Kävimme opettajien kanssa läpi seuraavat ohjelmat Kahootilla (sähköisiä testejä), Socrative (sähköisiä testejä/kokeita), Blogger (blogien tekoa oppilaiden kanssa) ja lisäksi kävimme läpi Wilmassa olevaa vanhempainvarttien järjestämiseen sopivaa työkalua.
Terv.
Riku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vko 6-iPadit kovassa käytössä

Tervehdys,

mennyt viikko on kulunut suurimmaksi osaksi iPadien kanssa. Käytimme laitteita moneen hommaan ja on mukava huomata että niin oppilaat ja opettajat ovat hiljalleen huomanneet laitteiden mahdollisuudet. Tabletit toimivat monessa työssä hyvin, mutta on kuitenkin muistettava etteivät ne välttämättä riitä kokonaisuudessaan TVT:n hyödyntämiseen opetuksessa. Jossain asioissa niiden käyttölogiikka on todella turhauttava (erityisesti kun yrität lisätä kuvan tekstiin verkosta tai esim. taulukkolaskennassa). Ongelmana on se etteivät tabletit osaa käyttää tehojaan tarpeeksi hyvin esim. multitasking on täysin tyhjä arpa kun tabletit ovat pöydällä. Tietysti nämä ongelmat saadaan ratkaistua, mutta isolle osalle opettajista ja oppilaista jotkin asiat ovat todella haastavia. Otetaan esimerkiksi kuvien lisääminen tekstiin. Kun olet vihdoin päässyt kirjautumaan esim. Google Docsiin tms. huomaat ettei kuvia voi lisätä suoraan verkosta. Tällöin joudut menemään pois ohjelmasta, avaamaan selaimen…